Vedeli ste, že hokkaido má liečivé účinky? Tu sú dôvody, prečo by ju mal jesť každý!

Ak máte radi tekvicu, hokkaido určite poznáte. Je taká obľúbená aj preto, že má nízku kalorickú hodnotu, no obsahuje veľa živín. Navyše nie je vôbec drahá, takže ak ju práve nepestujete na svojej záhrade, alebo jednoducho záhradu nemáte, v obchode ju nájdete v každom ročnom období za pár eur. Čo všetko sa z nej dá urobiť a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička?

Vedeli ste, že hokkaido má liečivé účinky? Tu sú dôvody, prečo by ju mal jesť každý!
(zdroj: unsplash.com)

 
           

Proti všetkým možným druhom ochorení

            Hokkaido je vitamínovou bombou v tom pravom slova zmysle. Nájdete v nej vitamíny A, B, C, E aj K, no tiež kyselinu listovú a omega mastné nenasýtené kyseliny. Okrem toho je aj zdrojom železa, vlákniny, horčíka, sodíka, zinka, bielkovín, draslíka a sodíka.

            Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sa hokkaidu tiež pripisujú protirakovinové účinky, keďže ochrana pred voľnými radikálmi bráni nádorovému bujneniu.

            Spozornieť by mali aj tí, ktorých trápia problémy s obličkami, kardiovaskulárne ochorenia alebo ochorenia močových ciest. Hokkaido celkovo podporuje trávenie a pomáha prečisťovať organizmus, preto prispieva aj k štíhlejšej línii, ak sa o ňu práve usilujete.
 
 

Môžete ju zjesť aj so šupami

            Viete, čo je ešte obrovskou výhodou hokkaida? Konzumovať ju môžu aj tí, ktorí sú na bezlepkovej diéte a hodí sa aj pre tehotné ženy. Odporúča sa konzumovať aj pri liečení kožných ochorení a v prípade potreby hojenia rán.

            Možno ste nevedeli, že hokkaido môžete použiť aj ako antidepresívum, ak náhodou stratíte veselú náladu. Ako teda hokkaido spracovať a konzumovať?

            Hokkaido sa konzumuje aj so šupami, stačí ju iba dôkladne umyť, rozrezať a odstrániť časť so semienkami. Môže sa jesť surová, upečená, udusená alebo ugrilovaná, prípadne aj ako príloha k inému jedlu. Hodí sa k nej pečivo, no výborná je aj na krémovú polievku.

            Jednoduchú domácu polievku si z hokkaida pripravíte za dvadsať minút. Stačí hokkaido umyť, rozkrojiť, vydlabať a nakrájač. Na oleji potom opražte cibuľu s cesnakom, pridajte tekvicu a krátko restujte, následne zalejte vývarom. Varte, kým nie je tekvica mäkká. Polievku rozmixujte na hladko a dochuťte ju soľou, korením a smotanou.

Ak vám chýba akékoľvek náčinie na varenie, či zariadenie kuchyne, odporúčame na jeho nákup online využiť 4home zľavové kódy.

Na slano, aj na sladko

Polievka hokkaido však nie je to jediné, čo viete z obľúbenej oranžovej tekvice uvariť. Dá sa z nej dokonca aj piecť – napríklad voňavé a zdravé hokkaido muffiny.

Potrebovať budete okrem hokkaido len banán, 2 vajíčka, 2 šálky ovsenej múky, 2 lyžice kokosového oleja, 120 g gréckeho jogurtu a podľa chuti aj med, mletý zázvor alebo škoricu. Zo všetkých surovín jednoducho vymiešajte cesto a naplňte ním muffinové košíčky. Pečte ich asi 30 minút na 180 stupňoch.

Z hokkaida si viete ešte uvariť prívarok či pripraviť hummus a mnoho ďalších pokrmov – stačí len trochu pogoogliť.

Ak hľadáte aj ďalšie vychytávky do svojej domácnosti, ktoré vám uľahčia život, odporúčame pri nákupe online využiť kupóny 4Home na iKupony.sk. Ak máte, naopak, vychytávok až priveľa a potrebujete doma zorganizovať priestor, odporúčame kúpiť si skôr vákuové sáčky na oblečenie alebo čokoľvek, čo potrebujete usporiadať.

Ohodnoť