Ako sa zbaviť závislosti na sladkom
Napríklad také Vianoce alebo iné sviatky, tie si väčšina ľudí nedokáže predstaviť bez sladkostí. Medovníky, koláče, čokolády, cukríky a iné zákusky sú síce chutné, ale po istom čase môže ich jedenie prejsť do závislosti. Boj proti tomuto zvyku je ale celkom jednoduchý.
Pri predvianočných nákupoch sa často človek ocitne zrovna v tej uličke, kde sú iba sladkosti. Obchodníci vedia ako ľudí zaujať a svoje produkty dávajú na čo najvýhodnejšie miesta, ktoré vášmu oku neuniknú. Tí z vás, ktorí nedokážu bez sladkého prežiť celých 24 hodín často podľahnú pokušeniu a spravia presne to, čo predajca chce. Aj keď si možno myslíte, že závislosti na sladkom nemáte šancu sa zbaviť, opak je pravdou. Odborníci totižto hovoria, že u tejto závislosti je to rovnako ako u drogových a teda šanca na „vyliečenie“ tu je.
Dobrou správou je, že zbaviť sa závislosti na sladkom je oveľa jednoduchšie ako by sa mohlo zdať. Tento sladký zlozvyk síce má rovnaké abstinenčné príznaky a mechanizmy ako drogy, ale stopy, ktoré na organizme a psychickom stave človeka zanechá sú veľmi malé. Odvykanie si od sladkostí je celkom bezbolestné a s trochou sebazaprenia to dokáže každý. Navyše nie je odporúčané z hodiny na hodinu prestať jesť akýkoľvek cukor, v tomto je to podobné ako odvykanie od alkoholu. Glukóza je pre naše telo veľmi potrebná. Len je potrebné nájsť vhodný spôsob, akým ho do tela dostať. Namiesto čokolády si dajte napríklad jahody.
Pravdou ale ostáva, že každý cukrík, ktorý dáme do úst, nepriaznivo pôsobí na naše telo. Následky sú rôzne a zubný kaz je z nich zďaleka najmenším problémom. Nadmerné jedenie sladkostí ovplyvňuje každý orgán, na ktorý si spomeniete. Hlavným problémom je obezita, ktorá je riziková najmä u detí. Hepatitída, cukrovka, rakovina pankreasu a hrubého čreva – to sú niektoré ochorenia, ktoré často vznikajú ako výsledok závislosti na sladkostiach.
No a ako sa zbaviť závislosti? Podľa odborníka na zdravú výživu Igora Bukovského je potrebné stanoviť si reálne ciele. Jedným nereálnym príkladom je úplné zrušenie príjmu cukru, mnoho ľudí takýto stav nemusí zvládnuť a môže na nich zanechať trvalé následky. „Nervové bunky a červené krvinky sú viacmenej odkázané na glukózu ako hlavný a najvhodnejší energetický substrát. Potrebujeme jej asi 30 gramov denne. Môže mať však podobu celozrnných potravín a ovocia. K tomu trochu kvalitného medu, javorový sirup alebo trstinová melasa a občas horká čokoláda – to nemôže byť žiadny problém.“
Základom je pri odvykaní vyhýbať sa umelým sladidlám. Raňajky, obed aj večera by mali obsahovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ale nemali by ste zabudnúť na trochu cukru, napríklad vo forme spomínaného medu. Najviac sa treba vyhýbať koncentrovanej fruktóze, takže fruktózovému sirupu, a hroznovému cukru. Ak máte možnosť, pokúste sa biely cukor nahradiť hnedým, je to zdravšia alternatíva.
Foto: ilustračné