Orechy sú plné zdravých látok a vitamínov
Orechy sú preplnené vitamínmi, minerálnymi látkami, srdce-zdravými mononenasýtenými tukmi a majú len nízku hladinu nasýtených tukov. Prečo ich preto ešte nejete každý deň?
Výskum naznačuje, že ľudia, ktorí jedia vlašské orechy, pekanové orechy, mandle, lieskové orechy, pistácie, píniové oriešky a arašidy (ktoré v skutočnosti sú strukoviny) dva až štyri alebo viac dní za týždeň majú nižší výskyt srdcových ochorení ako ľudia, ktorí ich jedia menej často.
Vlašské orechy sú významným zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú taktiež bohaté na látky fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok, ten obsahujú dokonca viac ako ryby alebo mäso, ďalej majú významný podiel pre železo, selén, meď a mangán.
Ich konzumácia je pre ich bohatý obsah pre nás viac ako prospešná. Odborníci odporúčajú konzumovať denne aspoň päť a viac vlašských orechov. Oproti tomu ľudia so zvýšeným cholesterolom by ich mali zjesť aspoň desať.
Foto: ilustračné (flickr.com)