5 tipov na jedlá, z ktorých získate 2x viac živín
Každá potravina nám prináša určité výživové hodnoty, ktoré sa do nášho tela vstrebávajú, keď danú potravinu zjeme. Často ale nedokáže telo samotné vyťažiť z kúsku jedla všetko, čo je škoda. Vieme mu k tomu ale pomôcť správnou kombináciou dvoch potravín, ktoré keď sa spoja, začnú sa diať malé zázraky, môžete získať až 2x vyšší príjem živín.
Obsah článku
Vajce a listový šalát
Šalát potrebuje pre lepšie spracovanie vitamínov nejakú bielkovinu. Najlepšou kombináciou je k nemu vajíčko, ktoré pomôže telu vstrebať až o tretinu viac minerálov ako by sme boli schopní zužitkovať zo samotného šalátu. Taktiež pomôže pri vstrebávaní antioxidantov, z ktorých získame o dva druhy viac. Táto kombinácia dokáže uľahčiť aj celkové trávenie skonzumovaných potravín.
Paradajky a avokádo
Lykopén a červené farbivo, ktoré slúži ako prevencia pred rakovinovými ochoreniami, sa z paradajok do tela dostane najjednoduchšie keď sa konzumujú s trochou tuku. V prípade, že paradajku zjete bez tukov, tieto priaznivo pôsobiace látky prechádzajú tráviacim traktom bez využitia. Preto by ste mali do paradajkových jedál a šalátov pridávať polovicu avokáda, ktoré obsahuje neškodné tuky. Zároveň vám táto kombinácia môže pomôcť aj pri ťažkostiach so srdcovo-cievnou sústavou.
Banán a jogurt
Kyslomliečne výrobky, ako napríklad jogurt, sú výborným pomocníkom pri problémoch s trávením a stolicou. Obsahujú dostatok probiotík, ktoré chránia tráviacu sústavu – hlavne črevá. Aj tu ale nastáva problém, kvôli ktorému telo nedokáže spracovať všetky kultúry baktérií s priaznivými účinkami. K tomu ale vie pomôcť látka s názvom inulín, ktorá sa nachádza práve v banánoch. Ako zdravú desiatu si teda vyberte banán s jogurtom a doprajte tým svojmu telu podporu trávenia.
Steak a brokolica
Hovädzie mäso je naozaj bohatým zdrojom železa, to asi vedia všetci. Čo ale nemusia všetci vedieť je to, že na to aby bolo železo dobre spracované, musí sa kombinovať s potravinou, ktorá má vysoký obsah vitamínu C. Keďže citrusy sa k steakom veľmi nehodia, treba ich nahradiť aspoň zeleninou, ktorá má bohaté zásoby tohto vitamínu. Príkladom je brokolica, ktorú je dobré podusiť nad parou, ale nie do úplného zmäknutia, aby si veľkú časť vitamínov uchovala.
Čučoriedky a ovsené vločky
Obidve z týchto potravín v sebe nesú vysoký podiel vlákniny. Tá zabezpečuje správny chod trávenia. Ich kombinácia je výbornou voľbou na raňajky, keďže vám poskytnú veľa energie. Okrem toho spojenie čučoriedok a ovsených vločiek stimuluje tvorbu hormónu s názvom ghrelin, ktorý je zodpovedný za pocit hladu (je známy aj ako „hormón hladu“). Preto je táto kombinácia jednoduchou, ale účinnou pomôckou pri snahe zhodiť zopár kíl.
Po prečítaní tohto článku ste možno zistili, že je načase urobiť nejaké zmeny vo vašom jedálničku. Nájdite si na internete alebo v kuchárskych knihách recepty, ktoré obsahujú vyššie spomenuté kombinácie potravín a zdraviu prospešné jedlo môže byť o chvíľu na vašom tanieri.
Foto: ilustračné